6. oktoober 2015

Lihtne pirnikook halvaaga.

Isa tõi Saaremaalt kotitäie pirne. Kuna tundus, et me ei jaksa kõike ära süüa, tegin neist kooki. Leidsin Sille pirnikoogi retsepti (tema oli selle omakorda võtnud raamatust "Koogid. 1000 klassikalist retsepti kogu maailmast". Väga lihtne, maitsev ning pehme nagu kampsun :)

Pisikeste mugandustega retsept on allpool.

pirnikook halvaaga

Pirnikook halvaaga.

700-900 g puhastatud, õhukesi pirniviile. Minul olid head väikesed koduaia pirnid, mille koor ei olnud väga paks ega tuim, mistõttu kasutasin koorimata pirniviile. Muul juhul soovitan pirnid koorida.
1-2 spl sidrunimahla
3,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
3 muna
1,5 dl suhkrut
50 g halvaad
120 g võid

Pane pirniviilud kaussi, tilguta sidrunimahla peale. Sega läbi.
Sega teises kausis jahu küpsetuspulbri ja soolaga. Vahusta munad ja suhkur heledaks vahuks, sega vahustades juurde kuivained ja sulatatud või. 
Tõsta pool tainast küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, kata pirniviiludega, pudista neile halvaatükid (viimane ei pea olema peeneks riivitud - sobib kui tükeldad halvaa näppude vahel).  Nüüd tõsta ülejäänud tainas pirnilõikude peale 
Küpseta 175-kraadise ahju keskmises vahes 45 minutit kuni tikuga kontrollides jääb tikk puhtaks.

Soojalt oli eriti hea!

 
Minu septembrikuu oli mitmes mõttes värviline. Alates kahe koolipoisi raamatute-vihikute kaanetamisest kuni Pärnu ranna- ja lillevaadeteni. Sekka muidugi värvilist kudumist, punalehelisi vahtraid ja magushapusid pohlasid.

Mulle meeldivad Pärnu kohvikud. Või üldse see, et kui me jalutame mööda Pärnu vanalinna, siis leiame siit-sealt hulga mõnusaid väiksemaid ja suuremaid kohvikuid, kus pakutakse värsket omatehtud saiakest või kooki. Igaühes omamoodi, omad maitsed, stiilid. Päris mitmest kohast uurisime, kust nende koogid tulevad. Selgus, et küpsetavad kas omanikud, peakokad või "nende tädid Pärnu ääres" - no nii armas. Hea, et ei ole nii nagu Tallinnas, kus igas linnaosas (ja pea kogu vanalinnas) võib sattuda ühe ja sama kohviku/koogivaliku otsa ning erilisemaks valikuks peab eraldi väljasõidu tegema...

Ja siis veel ei olnud Pärnus kohvikutenädal...


Pildid tegin Pärnus - kohvikute ega pirnikoogiga neil pistmist ei ole :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar