4. juuli 2012

Jälle heegeldatud mütside õpetusi.

Seekord heegeldasin romantilisemad mütsid...


Allpool on 2 veidi erineva mustriga mütsikest. Mõlemal on esimesed 7 rida ühesugused. Mütsid on peaümbermõõdule 48-50 cm. Kuid mõlema mustri puhul on võimalik teha nii suuremaid kui väiksemaid mütsikesi - selleks tuleb mustrit veidi muuta.

Kasutasin peenikest puuvillast heegelniiti Puppets 10. Ja heegelnõela nr 2.



Mütsipõhja skeem nr 8 - romantika.



Alustuseks lõin 8 ahelsilmust, mille ühendasin ringiks. Kõik read on ühendatud aassilmusega.
1. rida - 2 ahelsilmust kõrguseks ja 15 ühekordset sammast. Viimane sammas kinnitatakse rea alguses oleva 2. ahelsilmuse külge.
2. rida - 3 ahelsilmust ja 1 ühekordne sammas; edasi vaheldumisi 1 ahelsilmus ja 1 ühekordne sammas, kokku 15 korda. Viimane on ahelsilmus, mis kinnitatakse rea alguses oleva ahelsilmuste keskmise lüli külge (moodustub 16 posti ja 16 auku).
3. rida - 3 ahelsilmust ja 1 ühekordne sammas; edasi iga eelmise rea samba peale tee 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus ja 1 ühekordne sammas (so "SAKK"), kokku 15 korda.
4. rida - 3 ahelsilmust, 1 ühekordne sammas ja 1 ahelsilmus; edasi iga eelmise rea ahelsilmuse peale 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus, 1 ühekordne sammas ja 1 ahelsilmus. Ehk iga SAKi vahel on ahelsilmus.
5. rida - 2 ahelsilmust, 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus ja 2 ühekordset sammast; edasi iga eelmise rea SAKi peale teha 2 ühekordset sammast, 1 ahelsilmus ja 2 ühekordset sammast.
6. rida - sama, mis 5. rida, aga kõigi sambapaaride vahel on 1 ahelsilmus.
7. rida - sama, mis 6. rida, aga suurte sakkide vahel on 2 ahelsilmust.
8. rida - sama, mis 7. rida, aga suurte sakkide vahel on 3 ahelsilmust.
9. rida - sama, mis 8. rida, aga poolte ahelsilmuste rea (st üle ühe) peale teha 1 ahelsilmus, 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus, 1 ühekordne sammas ja 1 ahelsilmus. Nüüd peaks real olema 16 suurt sakki (koos alustussakiga) ja 8 väikest sakki.
10. rida - sama, mis 9. rida, aga väikeste sakkide peale teha 2 ahelsilmust, 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus, 1 ühekordne sammas ja 2 ahelsilmust.
11. rida - sama, mis 10. rida, aga väikeste sakkide peale teha 2 ahelsilmust, 2 ühekordset sammast, 1 ahelsilmus, 2 ühekordset sammas ja 2 ahelsilmust.
12. rida - 2 ahelsilmust, 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus, 2 ühekordset sammast ja 3 ahelsilmust; edasi iga eelmise rea SAKi peale teha 2 ühekordset sammast, 1 ahelsilmus, 2 ühekordset sammast ja 3 ahelsilmust. Nüüd peaks real olema 24 suurt sakki (koos alustussakiga).

Joonisel on märgitud 12 kasvatusrida, mille puhul nr 2 heegelnõelaga tuli mütsipõhja läbimõõduks 16 cm (see on sobilik müts minu 2-aastasele tütrele). Kui on vaja suuremat mütsi, võib 9. real lisasakke teha rohkem (või vähem, kui väiksemat vaja). Minu mütsil on ühe lisasakki suurus u 2,5 cm.

Edasi tuleb teha mütsi külg, mis koosnebki vaid suurtest sakkidest - st tuleb korrata 12. rida. Väikesele mütsile piisab 12-14 reast.


Teine mütsike on sarnane, vaid sakid jäävad küljel erineva suurusega.



Skeem on selline...


Esimesed 7 rida tuleb teha eelmise mütsipõhja skeemi järgi.
8. rida - 2 ahelsilmust, 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus ja 2 ühekordset sammast; edasi iga eelmise rea SAKi peale teha 2 ühekordset sammast, 1 ahelsilmus ja 2 ühekordset sammast ning iga ahelsilmuste paari peale teha 1 ahelsilmus, 1 ühekordne sammas ja 1 ahelsilmus.
9. rida - sama, mis 8. rida, aga kõigi üksikute sammaste peale teha 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus ja 1 ühekordne sammas. Nüüd peaks real olema 16 suurt sakki (koos alustussakiga) ja 16 väikest sakki.
10. rida - sama, mis 9. rida, aga sakkide vahel on alati 2 ahelsilmust.
11. rida - sama, mis 10. rida, aga sakkide vahel on 3 ahelsilmust.

Joonisel on märgitud 11 kasvatusrida, mille puhul nr 2 heegelnõelaga tuli mütsipõhja läbimõõduks 15,5 cm. Kui on vaja suuremat mütsi, tuleks juba 1. real alustada suurema arvu sammastega. Väiksema mütsi puhul tuleb aga 8. real vähem kasvatusi teha.

Edasi tuleb heegeldada mütsi külg, mis koosnebki vaid suurtest ja väikestest sakkidest - st tuleb korrata 11. rida. Väikesele mütsile piisab 12-14 reast.



Joonistasin satsi kohta ka ühe skeemi - viimase mütsi sats on selle järgi tehtud.



Kõigepealt teen 1 rea kinnissilmuseid.
2. real teha 1 kinnissilmus, 3 ühekordset sammast (ülejärgmisse silmusesse), 3 ühekordset sammast jne
3. real teha iga samba ja kinnissilmuse peale 1 kahekordne sammas. Iga samba vahele 1 ahelsilmus.
4. real teha iga ahelsilmuse peale 3 kinnissilmust (ma ei hakanud joonisele kõiki konkse tegema - pilt oleks vaid segasemaks läinud).

Kui kasutad mu õpetust ja tekib küsimusi, siis küsi julgesti. Aitan ja teen parandusi, kus vaja!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar