20. september 2011

Sinine pitskleit tütrele.

Lõng 100% puuvillane (aastaid vana, nime ei tea). 
Vardad nr 3. 



Kleidi kudumist alustasin juba kevadel. Alumise osa sain kiiresti valmis, kuid ülemise osa jaoks ei olnud ühtegi head mõtet. Ei tahtnud seda väga pitsilist teha, sest voodrit ei olnud plaanis kleidile panna. Nüüd sai selline tagasihoidlik ning varrukatele ei teinud üldse pitsi. 



Kuna kleit on tume, siis väikeseks erguks noodiks sai rinnale heegeldatud lilleke.



Üldine juhis iseendale: Alumise (seeliku)osa kudusin kahes osas, kuna siis veel ei usaldanud ringis kudumist. Kokku on allosas silmi 196 (kirjakord - 14 silma). Seelikuosa tegemisel ma külgedel kokku ei võtnud ja see oli õige otsus - jäi väga hästi langema. Minu 83cm pikkusele piigale tuli seelikuosa pikkuseks 28 cm, so 7 mustikordust. NB! puuvillane pits venib pesus päris palju, seega tuleb alati teha tööproov ja see läbi pesta ning venitada. Muidu on pärast esimest pesu kleit maani! Mina pesin ka enne kudumist kogu lõnga läbi, kuid pärast venis veidi ikka veel.
Ülemise osa tegin ringvarrastega. Kokku võtsin vaid vöökohal - 10 rea jooksul vähendasin silmi nii, et alles jäi vaid 116 silma. Kudusin veel u 3 cm ja siis võtsin mõlemale poole varrastele ettevalmistatud varrukad (nendeks kudusin kaks 4cm pikkust 40silmaga riba). Nüüd peaks vardal olema kokku jälle 196 silma.
Varrukad kinnitan ringselt kududes, kahandades üle ühe rea raglaanlõikeliselt ehk diagonaalis alates kaenlaalt. Igal kahandusreal "kaob" 8 silma. Minul jäi vardale lõpuks 84 silma. Nüüd tegin paar ripsirida, mille käigus võib veel ka kahandusi teha, kui tundub, et kaelaauk jääb liiga avar.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar